Algari

Project 58 of 60

ALGARI – ANCISTRUSI

acistrus2To su vrlo tolerantne ribe koje dobro podnose razne uvjete u vodi, otporni su na razne bolesti, izvrsni su čistači, no osjetljivi su na manjak kiseonika u vodi. Blagi su i idealni sustanari ostalim ribama, iako se može dogoditi netolerantnost dva mužjaka na malom prostoru.

Građa tela:
Po cijelom telu, osim po stomaku, ove smeđe ribe posute su svetlim tačkicama. Normalno je da menjaju nijanse, kao i da su ponekad ili uvek išarani raznim flekama. Narastu do 12 cm, pa ih je poželjno držati u više od 100 l. Glava im je velika, s donje strane imaju ogromna okrugla usta s kojima se prilepe na staklo i tako klize jedući alge.

Razmnožavanje:
Dok su maleni, pol im je nemoguće razlikovati, no u dobi od oko 7 mjeseci, kad narastu oko 7, 8 cm to je jako lako. Mužjak ima specifične mesnate izrasline po glavi, poput bodlji. Najpre počinju rasti uz rub vilice, pa sredinom prema telu. Ženka ih nema, ili su joj izuzetno male, jedva primjetne, samo duž vlice. Ponekad se zna dogoditi, ako u akvarijumu imate više mužjaka, da oni manje dominatni ne razviju do kraja svoja polna obeležja, pa su im i izrasline manje.

Dakle, kad vaši algari razviju spoljna polna obeležja, mogu se i pariti. To i nije teško ostvariti, samo ako imate adekvatnu pećinu, jer mužjak će u njoj nakon što ženka ispusti ikru, brižljivo provetravati jajašca svojim repom, kako bi plesan i razna oboljenja sveo na minimum. Zatim će i mališane čuvati još neko vreme od ostalih riba (jer većina riba jede mlađ).
Za pećinu se preporučuje neka glinena više puta prokuvana i izribana saksija za cveće koja se preokrene, a na dnu (tj. vrhu) joj se proreže rupa kroz koju algar može ulaziti. No mislim da je najbolje kupiti gotovu ukrasnu pećinu vel. 16 cm .
Mogu se pariti u zajedničkom akvarijumu i u posebnom. Ako ih parite u zajedničkom, znajte da neće svi malci preživjeti. Ikra se izlegne nakon 3-4 dana i još neko vrijeme oni imaju žumanjačku vreću, no i sa njom oni se kreću i tako nekoliko njih izađe iz sigurne špilje i biva pojedeno.
Nakon što ste postavili pećinu blago pojačajte ishranu, a odlično je ako imate list salate kojeg uronite u kipiću vodu i “prepeglate” ga čašom, kako bi omekšala. Gumicom ili koncem privežete ga za kamen i stavite u akvarijum. Videt ćete kako je to prava poslastica i za ostale ribe (pogotovo drugi dan, dok još omekša), a algarima je to idealan znak da će mu potomci biti opskrbljeni dovoljnom količinom hrane.
Mrest se obično odvija noću. Nakon što preko dana mužjak brižno čisti pećinu, noću lovi ženku koja ulazi u nju i polaže velika, narandzasta jaja. Ona zatim odlazi (ako su u zasebnom malom akvariju izvadite ju jer će smetati i tata som će biti agresivan na nju), dok tata som ostaje i repom maše oko ikre, a glavu usmjeruje prema izlazu i čuva stražu. Kada primjetite da vam som ne izlazi, osim par puta vrlo kratko nešto pojesti na brzinu, znajte da ćete za cca 1 tjedan vidjeti malce kako isplivavaju i papaju po staklu. Tada im tata ne treba, jer oni odlaze od pećine i on ih više ne može čuvati.

Malce možete hraniti tableticama za ribe dna, ali ako ima algica po staklu i biljkama, uz ostatke hrane po dnu ni to im ne treba. No tek kada proplivaju , jer dok imaju žumanjčanu kesu hrana im ne treba, sam će zagađivati vodu.

Savjet: Nemojte nipošto tati u pećinu dok čuva malce ubacivati hranu, učinit ćete mu đavolju uslugu. On se dovoljno najede kroy otvor pećine a ovako ćete mu zadati previše posla i ugroziti mlađ jer će sve ribe pohrliti u njegovu pećinu po hranu.
images
VRSTE ALGARA

Izuzetno korisna i česta grupa riba u akvaristici poznati kao ribe čistači stakla, pre svega zato što održavaju higijenu akvarijuma tako što nas rešavaju problema sa algama. U normalnim akvarijumskim uslovima algare nije potrebno posebno hraniti, budući da se njihova ishrana sastoji od algi(posebno zelenih) i ostataka riblje hrane. U nedostatku algi u akvarijumu možete ih hraniti tonućim granulicama posebno prilagođenim njima ili kuvana blitva, grašak (bez kožice), spanać, zelena salata (takođe kuvana), krastavac i ostalo povrće. Algarima kojima nedostaje biljna hrana okrenut će se bušenju listova širokolisnih biljaka. U našim akvarijumima su uglavnom zastupljene nekoliko vrsta kao što su A. Dolichopterus, A. Temmincki, A. Hoplogenys ili vrste vrlo slične njima a koje nisu definisane i nose zajednički naziv Ancistrus Sp.

Menu